Arkitektur och arkitekter

När det gäller berömda arkitektoniska byggnader finns det många som vi känner igen direkt. Eiffeltornet i Paris, Colosseum i Rom och Taj Mahal i Indien. Men det finns många fler berömda arkitekturer och arkitekter som är värda att känna till.

Arkitekter designar inte bara byggnader. Det finns också kända arkitekter som har designat möbler, som till exempel Ludwig Mies van der Rohe, som designade den berömda Barcelona-stolen. Som arkitekt stod han också bakom en lång rad byggnader, som ”Seagram Building” i New York. Här kan du också hitta vackra designmöbler, som du kan skräddarsy efter egna önskemål.

Berömd arkitektur

Katedralen Notre-Dame i Paris är en av världens mest kända byggnader. Det var en av världens första gotiska katedraler, vilket innebar att den är byggd i en spetsbågestil med stora, runda glasfönster och smala spiror. Notre-Dame började byggas år 1163. Hela katedralen byggdes inte på en gång, utan byggandet skedde i flera steg. Koret blev färdigt först, år 1182. År 1240 stod det norra tornet färdigt och år 1250 stod det södra tornet klart. Hela katedralen var färdigbyggd år 1345.

Lotustemplet i Indien ser ut som en vit lotusblomma och är byggt i vit marmor. Arkitekten till Lotustemplet är Fariborz Sahba, född 1948. Templet byggdes mellan år 1980 och 1986 och har nio ingångar. Dessa ingångar står för de nio stora världsreligionerna. Lotusblomman symboliserar en manifestation av Gud och mjukhet, renhet och ömhet. Den har en lång och viktig historisk betydelse för befolkningen i Indien. Det kända fornindiska eposet Mahabharata innehåller en berättelse där den hinduiska guden Brahma föds ur en lotusblomma som vuxit ut från guden Vishnus navel.

Berömda arkitekter

Zaha Hadid (1950-2016) var en arkitekt av irakisk-brittisk härkomst. Hon kallades för ”Kurvans drottning”, eftersom hennes byggnader hade många våglinjer och kurvor. Hon gjorde rumsmässigt vågade experiment och var en av de mest framgångsrika arkitekterna i sin samtid. Zara Hadid står bakom ”Phaeno Science Centre” som står i Wolfsburg i Tyskland. Huset är tillägnat vetenskap och innehåller möjligheten för både vuxna och barn att utföra vetenskapliga experiment. Hela byggnaden står på konliknande formationer som innehåller butiker och entréer. Zara Hadid sågs som en utmanare av arkitekturens gränser och även av stadsbyggnadskonsten. Förutom huskonstruktion arbetade hon även med möbeldesign och inredningsdesign. Zara Hadid fick år 2004 Pritzkerpriset, som är ett internationellt pris i arkitektur. Priset hade börjat delas ut 26 år tidigare men Zara Hadid var den första kvinnan som fick det. Hon har också mottagit Stirlingpriset, ett annat arkitekturpris som delas ut av RIBA eller ”Royal Institute of British Architects”. År 2012 fick hon dessutom Brittiska Imperieorden, och år 2015 ”Royal Gold Medal” som är ett arkitekturpris som delas ut av RIBA varje år för enastående bidrag till brittisk arkitektur.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

spike