Arkitekturupproret i Sverige

Arkitekturupproret är en helt ideell rörelse i Sverige som försöker få fram en betydligt snyggare arkitektur och göra husen i våra städer mer tilltalande. Varje år utser man Sveriges just nu fulaste byggnad.

Arbete för förändring

Ibland händer det att man misslyckas totalt med byggnader i Sverige, och det blir allt annat än man tänkt sig. Det kan även handla om att kommuner river gamla vackra hus från 1700-talet, eller inte utnyttjar ett hus som arkitekten menat. Arkitektur skiljer sig från exempelvis inredning, då det syns utåt och berör så många människor. På insidan av husen, kan var och en bestämma hur man själv vill ha det. Där kan väggarna prydas av vackra tapeter från exempelvis onlinebutiken Familjetapeter som har ett av Sveriges största utbud av tapeter för alla hem. När det kommer till utsidan av väggarna, räcker det dock inte med att byta tapet för att förändra en dålig planering då byggnaden byggdes. Rörelsen Arkitekturupproret menar att Sverige behöver en vackrare nybyggnation och byggnader med färg, detaljrikedom och småskalighet.

Började på Facebook

Som så många andra rörelser började det hela på Facebook, och medlemmarna har sedan starten 2014 växt till över 48 000. Sedan dess har man skapat och fört debatter om arkitektur i Sverige och varje år utsett Sveriges fulaste nybyggnation och även ett diplom som tvärtom hamnar hos den nybyggnation som är snyggast. Här nedan kommer några av byggnaderna man utsett till Sveriges fulaste genom tiderna.

Från arkitekturskolan i Stockholm till Skatteskrapan i Sundsvall

Ironiskt nog är det den tidigare arkitekturskolan i Stockholm som utsetts som en av Sveriges fulaste byggnader. Den är uppförd i så kallad brutalism. Det är långt ifrån alla som uppskattar dess gråa betongytor och kantiga form. Andra byggnader som är så kallade brutalister är före detta EPA-huset i Arvika, och Skatteskrapan i Sundsvall. Gemensamt för dem är att de är stora betonghus, och färgen på dem känns både mörk och smutsig. Trots allt finns det ofta en grundtanke med sådana här hus, och ibland händer det att de blir kultförklarade. En byggnad kan vara så ful under så lång tid, att den till sist upplevs nästan vacker.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

spike