Tips vid anlitande av arkitekter

Att anlita en arkitekt för att rita ens drömhus som privatperson är ganska unikt. Generellt sett brukar arkitekter fokusera mer på att rita hus eller byggnader som är anpassade för företagslokaler och liknande. Oberoende av vilket syfte en arkitekt anlitas för är det viktigt att ta del av olika tips. Denna artikel kommer därför kolla närmre på en rad viktiga punkter.

Arkitekter och el

Något av det viktigaste att tänka på när man anlitar en arkitekt är att se till att elen kan kopplas in på ett effektivt sätt. I praktiken innebär det att man måste koordinera med både arkitekten och dem som man har anlitat för att ordna med el och VVS. Det kan också vara så att man vill ta del av en speciell kampanj för el som ett elbolag har ute. Exempelvis har Göta Energi kampanjer för elavtal. Därför måste man kolla med elbolaget att de kan leverera el till den nya fastigheten.

Arkitekter och budget

När det kommer till att anlita en arkitekt är det viktigt att ha i åtanke att det kan bli dyrt. Arkitektens arbete kan kosta flera hundratusen kronor. Därefter tillkommer också kostnader för anställda inom VVS och byggarna som faktiskt ska bygga fastigheten. Därför är det viktigt att göra en tydlig budget för vad allt ska kosta.

Om det handlar om större projekt som ska byggas, exempelvis höghus och arenor, så brukar den ansvariga kommunen gå ut med en upphandling. I sin tur kan byggfirmor lämna in bud till kommunen för att göra projektet. När det kommer till stora projekt brukar de större firmorna dock ha arkitekter anställda inom bolaget. Detta för att de vill kunna leverera en helhetslösning till kunderna.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

spike