Per Albin-radhusen

I Ålsten i Bromma ligger ett område med radhus som kallas Per Albin-radhusen efter dåvarande statsminister Per Albin Hansson.

Statsministern som granne

Att Per Albin Hansson skulle bo i Ålsten var nog inte självklart men han var god vän med Olle Enqvist som var byggmästare för det nybyggda området. Enqvist stod på randen till konkurs då de tänkta köparna av radhusen inte längre hade råd på grund av Krügerkraschen och många hus stod tomma. Per Albin erbjöds således ett av de största husen i området och efter att han flyttat in fylldes området snabbt. Sedan dess har området varit populärt och idag ser man dem sällan ute på marknaden utan istället ärvs husen i generationer. När de väl säljs betingar de bland de högsta priserna i Sverige gällande radhus, senast år 2015 då ett av dem såldes för över 13 miljoner kronor.

Lockar besökare

Området byggdes på 1930-talet och har alltid lockat arkitekter och konstnärer med sin funktionalistiska stil. Radhusen har avskalade, släta och ljusa fasader och platta tak, en genomtänkt och enkel arkitektur samtidigt som deras läge nogsamt planerats för att skapa bästa solförutsättningar och enskildhet. Med sina vackra linjer är husen idag blåmärkta, vilket betyder att de har höga kulturhistoriska värden.

Vid ett besök kanske Per Albins hus lockar lite extra? Det är lätt att hitta då det är ett av de största husen, ett hörnhus, och känns igen på den halvrunda utbyggnaden som vetter mot söder.

Hela området är välplanerat och ombonat och var då det byggdes nytt i sitt slag; radhusen skulle inte slå igenom förrän på 1950-talet. Byggherre var som nämnt Olle Enqvist och arkitekten hette Paul Hedqvist. Hedqvist ritade övervägande i funktionalistisk stil och står bakom otaliga verk i främst Stockholm men också på andra orter. Några av de verk som sticker ut i Stockholm är Skatteskrapan, DN-huset, Västerbron, Flatenbadet och Bromma Flygplats.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

spike