Ljussätta arkitektur

Människor har alltid dragit till ljus och kanske är det att man får en omedveten känsla av hopp eller att det beror på något annat. I Norden så är människor mer angelägna att fånga solljuset speciellt under vinterhalvåret då större delen av året tillbringas i mörker. Detta har gjort att man försöker få ljus på annat sätt. Ett exempel är att städer både större och mindre försöker ljusa upp gatorna genom att ljussätta arkitektur som gör gatorna mer livfulla och framförallt ljusa. Många människor känner sig otrygga och stressade i en mörk miljö trots att det är en gata som man vandrar varje dag. Då många människor med glider in i en depression under vinterhalvåret så är det extra viktigt att man försöker omvandla den mörka delen av året till något fint och mysigt. Ljus kan till exempel förvandla den mest skräckinjagande byggnad till en vacker upplevelse och framförallt känsla.

Ljus förändrar känslor

Ingen har nog missat de omtalade julbelysningarna på Oxford Street i London. Det har kommit att bli så hypat under åren gång att man nu till och med har en officiell tillställning för påtryckning av ljusdekorationerna. Man har helt enkelt valt att skapa en mysig stämning och en vardag som kantas av ljus i olika färger för Londonborna. Det är mer än att bara trycka på knappen och man har sett att det har gjort folk gladare. Därför har fler städer i världen börjat ta efter. Ljussätta arkitekturer har kommit att bli ett roligt inslag för boende och turister och ibland bjuder man till och med på ljusshower för att uppmärksamma ljusdekorationerna. När det blir kallt och mörkt ute så har människor en tendens att gömma sig inne och ljusdekorationerna är ett sätt för folk att känna sig tryggare ute och även få inspireras och få en härlig känsla. Det finns så kallad ljusterapi och ifall man tänker efter så har vi redan en hel del ljus i vår vardag så som trafikljus och annat. Det får oss att känna olika känslor precis som allting annat.

Dagens teknik gör det lättare

Beroende på styrkan på själva ljusdekorationen så kan man antingen få en känsla av att man känner sig uppiggad eller får en mer mysig känsla. Till exempel kanske man väljer att ha lite starkare dekorationer utanför sitt hus medan inomhus vill man ha en dämpad ledlampa som ger ett mysigt sken. Man vill till exempel inte ha ett kallt sken utan ett varmt och inbjudande ljus som får en att slappna av. Tack vare dagens teknik och olika lamptyper så är detta möjligt och man kan idag leka lite med olika lampor för att få till just det ljus man själv föredrar. Ljus kan också göra så att en byggnad ser ännu mer pampig ut och beroende på var byggnaden är placerad så kan man välja en färg som passar för just den platsen. Trots att människor har haft kunskap om ljus och lampor i många hundra år så har man ännu inte riktigt börjat använda det flitigt vilket gör att vissa städer fortfarande är mörka och tråkiga under vintertider.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

spike