Lutande tornet i Pisa

Förmodligen vet de flesta om det lutande tornet i Pisa. Det som många dock inte vet är att det tog 187 år att bygga, och började byggas redan året 1173. Tornet hittas i nordvästra Italien och är du sugen på att boka en resa dit så är tornet i Pisa definitivt en plats att besöka. Miljontals turister har rest till platsen för att se hur mycket tornet egentligen lutar, och för att ta bilder för att sedan visa upp till släkt och vänner.

Det lutande tornet i Pisa har varit ett känt landmärke i flera hundra år, och tornet lutar med 5 grader från sin centrumlinje. Besökare strömmar till platsen för att klättra de 296 stegen upp till toppen och man har faktiskt varit tvungna att restaurera tornet för att undvika en allt för brant lutning. Mellan åren 1990 och 2001 var tornet stängt på grund av omfattande arbeten för att hindra olycksrisken i tornet för alla dess besökare.

Många tror att Galileo Galilei använde tornet för att experimentera genom att släppa ner två kanonkulor för att mäta hastigheterna då kulorna hade olika massa. Han ville påvisa att fallhastigheten inte påverkas av massa, men historien är svårbevisad då den enda källan var hans sekreterare.

"beauty in the historical pisa, tuscany, italyCHECK OTHER SIMILAR IMAGES IN MY PORTFOLIO...."

I Tyskland finns också ett lutande torn som heter Suurhusen som faktiskt är en gammal kyrka från 1200-talet. Eftersom att ekpålarna som slagits ner i marken för att bära upp byggnaden påverkades av en sänkning av grundvattennivån så murknade träet och kyrktornet började luta med över 5 grader.

Byggnader som utmärker sig som tornet i Pisa är viktiga landmärken ur ett historiskt perspektiv eftersom man kan se vilka misstag som arkitekter gjorde då de helt enkelt inte visste bättre. I dagsläget har vi mycket mer kunskap och genom att se på andras misstag så har vi även tagit lärdom av deras erfarenheter och korrigerat dem allt eftersom.

Hemma i våra moderna lägenheter och hus så behöver vi inte oroa oss över någon lutning, och vi kan slappna av i våra sängar och sova lugnt om nätterna, och vi kan drömma om lutande torn bäst vi vill utan någon risk.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

spike