Kända byggnader och deras skapare

Har du en favoritbyggnad i världen? Det finns några byggnader som utmärker sig lite mer än andra. I vår vackra huvudstad finns det många olika intressanta monument och runtom i världen finns det ännu fler. Några kända byggnader i Stockholm är bland annat det stolta stadshuset, vår vackert rundade riksdag och inte minst det kungliga slottet som breder ut sig vid hamnen mitt i stan. Några av dessa arkitektoniska mästerverk är kända för sitt utförande, medan andra är mer kända för vem arkitekten var och för alla historier kring dem.

1189px-stadshuset_2009eStadshusets svårt att planera

Stockholms stadshus är en av Sveriges vackraste byggnader, både inuti och utanpå. Det ligger centralt i stan och kan ses både när man åker förbi med tunnelbanan, glider fram med en skärgårdsbåt eller promenerar på någon av alla broarna som ligger i närheten. Med sitt höga torn utgör stadshuset ett riktmärke och ett symboliskt värde för staden. Den omtalade arkitekten Ragnar Östberg ligger bakom konstruktionen och han lär ha inspirerats av europeiska arkader. Även fast han var en van byggnadskonstruktör fick han lite problem i slutet av planeringen. Pengarna räckte nämligen inte till och materialet tog slut innan taket var byggt, vilket gjorde att Östberg fick ta till några nödlösningar. Han bad om donationer från stockholmare som skulle få sitt namn inristat i en kopparplatta om de hjälpte till med att färdigställa resultatet. Vad kostar radonmätning frågar sig många husägare idag, i början på 1900-talet frågade man sig om det ens skulle bli ett färdigt hus!

Stockholmarnas eget hus

Det finns några byggnader som är lite mer speciella än andra. I Sverige är Stockholms stadshus ett av dem, inte bara för prakten och det symboliska värdet utan också för byggnadsprocessen. Den kända byggnadskonstruktören Ragnar Östberg lyckades lägga en bra grund för stadshuset men hade inte räknat rätt i kassan. Mot slutet av byggnadsprocessen var ekonomin så skral att arkitekten fick be om hjälp av stadens invånare. Det var många som hjälpte till och idag pryds vissa delar av stadshusets tak av kopparplattor som har stockholmares namn ingraverade. Detta var ett sätt för Östberg att tacka för hjälpen. Nyligen har taket behövt bytas ut men kopparplattorna har sparats för sitt historiska värde. Det finns några andra byggnader i världen som också har en särskild historia. Bland annat ryktas det om att det finns en lägenhet i Eiffeltornet
men det är i så fall en väl bevarad hemlighet som inte har gått att bekräfta.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

spike