Vackra brutalistiska byggnader

Brutalismen är en av de mest polariserande arkitektoniska stilarna. Ofta hatad i samband där den massproducerats för storstädernas betongförorter. Älskad när den använts med känsla för offentliga byggnader och andra mer särskilda byggnadsverk. Brutalismen var som mest populär under 50-70-talen. Nu säger vi inte att ditt företag ska åta sig att bygga ett huvudkontor i brutalistisk stil. Men det finns väl andra typer av investeringar som är värda att göra? Qred erbjuder företagslån utan startavgift, dolda kostnader och bindningstid. Att ansöka är gratis, tar inte mer än någon minut och förbinder dig inte till någonting. Om du efter att ha tagit del av det bästa erbjudandet du kan få väljer att gå vidare med ansökan får du pengarna utbetalda samma dag. Observera att du måste ha BankID installerat på någon av dina enheter för att kunna utnyttja tjänsten till fullo. Besök Qred för att få tillgång till smidiga företagslån med bra villkor.

Habitat 67 i Montreal, Kanada

Habitat 67, som designats av Moshe Safdie, är en av världens mest särpräglade lägenhetsbyggnader. Idén till bostadskomplexet bygger på att det skulle integrera allt som ett modernt boende kräver: trädgårdar, privatliv, frisk luft och stimulerande inom- och utomhusmiljöer. Totalt består komplexet av 146 lägenheter. Designmässigt kan man säga att det ser ut som att det är byggt med legobitar. Vilket också visar sig ha bäring i verkligheten då Safdie sägs ha utarbetat delar av konceptet med hjälp av just Lego (den danska leksakstillverkaren uppmärksammade detta genom att 2012 tillverka en byggsats modellerad utifrån lägenhetskomplexet).

Trellick Tower, London, Storbritannien

Ritad av arkitekten med det smått fantastiska namnet Ernő Goldfinger och färdigställd 1972. Trellick Tower är ett vanligt lägenhetshus men ett av de mest ikoniska brutalistiska byggnadsverken i världen.

Spomenik, minnesmärken spridda över forna Jugoslavien

Spridda över länderna som en gång utgjorde landet som kallades för Jugoslavien står ett flertal monument kallade ”Spomeniks” (vilket betyder monument på serbo-kroatiska). Vissa av dem på beställning av Tito, Jugoslaviens starke man och diktator. Brevet han skrev till Stalin för att den senare skulle sluta skicka lönnmördare på den jugoslaviske ledaren kan vara det hårdaste någonsin. Men det är en annan historia. Men det finns många olika slags Spomeniks, från olika eror. Vad de har gemensamt är att de nästan alltid går att kategorisera som brutalistisk arkitektur. Som små brutalistiska godisbitar utspridda i de jugoslaviska skogarna.

Geiselbiblioteket, La Jolla, Kalifornien

Geiselbiblioteket är huvudbyggnad för San Diegos universitetsbibliotek. Det designades av arkitekten William Pereira och öppnade portarna år 1970 – mitt under brutalismens höjdpunkt som arkitektonisk rörelse. Det är en mycket distinkt byggnad med en smal bas som blir tjockare upptill och därefter smalnar av igen. Som en upp och nedvänd pyramid som man ställt ytterligare en pyramid på. 8 våningar högt som mäter totalt 33 meter.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

spike