Kända arkitekter

I den här artikeln vill vi berätta om några kända arkitekter, både om nutida och om sådana som levde för många tusen år sedan. Det är många som reser långt för att se särskilda arkitektoniska verk, så som pyramiderna, Colosseum och Machu Picchu. När du åker till nästan vilken storstad som helst idag lär du dock med stor sannolikhet stöta på verk av några samtida och kända arkitekter. Vi är många som känner till exempelvis Turning Torso, Eiffeltornet och Vita huset, men hur mycket vet man egentligen om arkitekterna bakom?

Santiago Calavatro, Turning Torso (Malmö, Sverige)
Santiago Calatrava är en spansk arkitekt med stor fascination för rörelse. Det ses också tydligt på just Turning Torso i och med den spiralformade fasaden. Han är medlem i svenska Ingenjörsvetenskapsakademien sedan 1999 och innehar flera hedersdoktorat vid olika universitet världen över.

Frank Lloyd, Guggenheim Museum (New York, USA)
Frank Lloyd har bland många andra byggnader designat just Guggenheimmuseet i New York. Hans huvudsakliga arkitektoniska filosofi präglades av organiska inslag där mänskligheten och naturen fick klinga samman. Även om han sedermera blev hedersdoktor finns det inga belägg för att han någonsin tog en universitetsexamen.

Ustad Lahmar Lahauri, Taj Mahal (Agra, Indien)
1600-talet Även om flera arkitekter var involverade så anses denna ha varit den främsta under 1600-talet vid byggandet av Taj Mahal. Det var mogulhärskaren Shah Jahan som lät bygga huset till sin favorithustrus ära.

Imhotep, Pyramiderna (Sakkara, Egypten)
1200px-Flickr_-_Gaspa_-_Saqqara,_piramide_a_gradoni
Imhotep levde ungefär 2600 år före vår tideräkning och var förutom arkitekt också läkare åt hovet, konstnärlig ledare i riket och snickarmästare. Han är den äldsta arkitekten som finns beskriven i litteraturen och han var med vid byggandet av de allra första pyramiderna. Han är dessutom en av de få icke kungliga som faktiskt fick status som gud efter sin död.

Nicodemus Tessin, Stockholms slott (Stockholm, Sverige)
Sist men inte minst är förstås också Nicodemus Tessin, den yngre värd att nämna, som arkitekten bakom Stockholms slott. Han var stadsarkitekt i Stockholm 1681-1715 och åkte till bland annat Italien för att studera.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

spike